1997


Szegedi amatőrtalálkozó

Immáron negyedik alkalommal adott helyet a Szegedi Csillagvizsgáló a Szegedi Helyi Csoport által szervezett őszi találkozónak. Ezúttal november 8-án jöttek össze a csillagászat iránt fogékony amatőrök, hogy megismerjék az elmúlt év történéseit, meghallgassák a válogatott előadók színes és tartalmas beszámolóit.

   8-án reggel kezdetben ragyogó napsütésben, majd egyre borúsabb kilátások közepette gyülekeztek az érdeklődők a Csillagvizsgáló előadótermében, ahol a Fűrész Gábor által irányított kis csapat buzgón készítette (elő) az előadások alatt elpilledt hallgatóság testi frissességét elősegítő szendvicseket, üdítőket. Pár perccel a beharangozott kezdés, 10 óra után először Dr. Szatmáry Károly lépett a megjelent 50 amatőr elé, aki az augusztusban megtartott kyotói csillagászkongresszusról, a Nemzetközi Csillagászati Unió X. közgyűléséről tartott előadást. A főleg videóbetétekkel színesített összefoglaló a tudományos újdonságok, érdekességek mellett a kulturális-politikai aspektusokat (éneklő gésák, a császár látogatása, stb.) sem hanyagolta el. Az "utazási szekció" második előadója Kiss László volt, aki az őszi torontói tanulmányútjáról beszélt (téma: klasszikus cefeidák nagyfelbontású optikai spektroszkópiája az 1,88 m-es torontói távcsővel), külön kiemelve a Torontóban nagyszámban látható nonfiguratív köztéri szobrok lélekemelő hatását.

   Kis szünet után a "kisbolygós szekció" következett, először Kereszturi Ákos vette górcső alá az űrszondák által meglátogatott kisbolygókat, majd Sárneczky Krisztián lelkesedett 25 percben a kisbolygók CCD kamerás megfigyeléseiért. Az elvi vonatkozások mellett konkrét megfigyelések is részletezésre kerültek, amelyek a JATE Béke-épületének tetején található Celestron-11 távcsővel és ST-6-os CCD kamerával készültek.

   Újabb szünetet követően Fűrész Gábor a tőle megszokott alapossággal számolt be a júliusi kéthetes Calar Alto-i észlelőkampányról (l. Meteor 1997/10). Az útiélmények hallatán egyesek megborzongtak, mások pedig felvillanyozódtak, hiszen az Európán való átutazás egy hazafelé kiesett elsőkerékkel (ugyanis autóval járták végig a többezer km-es utat) nehezen ellensúlyozható a granadai mór építészet csodáival, vagy a Sierra Nevada nyáron is havas hegycsúcsaival. Persze nem kétséges, hogy a megjelentek többsége szívesen cserélt volna a kalandos út résztvevőivel.

   Utolsó előadónk Mizser Attila volt, aki főtitkári tekintéllyel és súllyal foglalta össze az 1997-es év történéseit az MCSE életében. Jó volt újra látni a lenyűgöző Hale-Bopp-fotókat, a tömegrendezvények hangulatát felidéző éjszakai képeket és érezni az optimizmust, amely áthatja a Meteor körüli munkálatok légkörét.

   Az első, 1994-es találkozó óta ez volt a legsikeresebb, amit nem csak a megjelentek száma (a jelenléti íven 48 név szerepel), hanem azok sokfélesége is jelez. A szegedi amatőrök mellett jöttek a Bácskai, Budapesti, Monori és  Kunszentmártoni Csoportok képviselői is, néhányan Kisújszállásról és Horgosról, Jugoszláviából. A délutáni befejezést követően egyértelmű volt: egy év múlva, ugyanitt, ugyanígy.

 
Kiss László