2001

Szegedi találkozó 2001. október 6-án


Idén nyolcadik alkalommal szerveztük meg az MCSE szegedi csoportjának éves találkozóját. A korábbi éveknek megfelelően sokan voltak kíváncsiak rendezvényünkre, míg a távolmaradtak számára jelen sorokkal szeretnénk röviden megemlékezni a csillagászat szegedi ünnepnapjáról.

A helyszín a szokásos módon ismét a Szegedi Csillagvizsgáló volt, aminek vendégszeretetéért ezúton is kifejezzük köszönetünket. Habár 10 órától kezdődött a program, 6-8 amatőr már reggel 8-tól ügyködött a napi "ellátmány" elkészítésén. A meghirdetett programot sajnos nem tudtuk tartani 3 előadónk előre nem látott hiányzása miatt, így lényegesen átalakult kínálattal vártuk vendégeinket.

Először dr. Szatmáry Károly adott egy nagyívű áttekintést az exobolygók témakörében. Előadónk az alapvető módszerek ismertetése mellett a legfrissebb eredmények között tallózott, volt még alig 24 órás híre is! Utána Kiss László röviden felelevenítette az elmúlt másfél hónap naprendszeri újdonságait, különös tekintettel a Borrelly-üstökös megközelítésére.

Az első szünet után "utazási szekciónk" következett. Dr. Vinkó József "Csillagközi utazás: fantázia és valóság" című előadásával még a legkonokabb
és komorabb látogatók arcára is mosolyt varázsolt. Rendkívüli felkészültséggel ismertette a science fiction legalapvetőbb csillagközi hajtóműveit, majd ezeket fizikai alapokon körbejárva utalt a mai elképzelések szerinti lehetséges és lehetetlen aspektusokra. A hallgatóság fellegekből való lerángatásáért Derekas Alíz felelt, aki "Andalúziai nyár" címmel beszámolt a szegedi csillagász hallgatók spanyolországi kalandozásairól (célpont: Calar Alto, Sierra Nevada). 

A harmadik előadás-csomagban két, meglehetősen eltérő tematikájú programpont kapott helyett. Mészáros Szabolcs a gravitációs lencsehatásról beszélvebepillantást adott a modern csillagászat egyik leggyorsabban fejlődő és bővülő területébe. A nappali program utolsó pontjaként megnéztük a "Hobbim: a csillagos ég" című kétrészes tévéfilmet, melyet Mizser Attila, egyesületünk főtitkára hozott el Szegedre videon. A bő harmincéves képsorok az időnkénti szórakoztatás mellett mindenképpen elgondolkodtató hatásúak voltak, hiszen nehéz ma akár csak ahhoz hasonló lelkesedést is találni a magyar amatőrcsillagászat bugyraiban, mint ami azokból a képsorokból áradt.

A délutan 3 körül végetért nappali programot követően este 7-kor találkoztunk újra, amikor kezdetét vette egy éjfélig tartó távcsövezés. Fő műszerünk ezúttal Balogh Gábor 15 cm-es Makszutov-Newton-távcsöve volt, amelyre rövid "vizionálás" után felkerült egy digitális kamera is. Mellékelt Hold (és/vagy) Szaturnusz-fotónk ekkor készült, sajnos a légköri nyugodtság csapnivaló volt. A high-tech aspektusok mellett vizuális változócsillag-észlelések tették fel a koronát az egész napos csillagászati programra (Rei és Ksl). A vendégkönyvben 51 név szerepel, és bizony, sokszor nehezen is fértünk el az előadások alatt. A reggeltől éjszakáig tartó program általános tetszésindexe alapján egyértelmű: jövőre ugyanitt, ugyanígy.

Kiss László