2002


Őrségváltás az MCSE szegedi csoportjánál


A találkozó képei (138 db kép)   (Az 1.-19. kép Németh Péter, a 20.-138. kép Tepliczky István felvétele)


Október 12-én kilencedik alkalommal szerveztük meg a szegedi őszi amatőrcsillagász találkozót, melyet az MCSE szegedi csoportja és a Szegedi Csillagvizsgáló együttműködése fémjelez, immáron 1994 óta folyamatosan. Ezúttal azonban az időjárás a lehető legkegyetlenebbül elbánt a vendégkönyv tanúbizonysága szerint összesen 55 látogatóval, mivel a legkisebb esély sem termett távcsöves megfigyelésekre, sem nappal, sem este.
  
Mint minden korábbi találkozón, ezúttal is az előadások jelentették a rendezvény fő programját. Rögtön az elején megemlékeztünk az éppen tíz évvel ezelőtti első CCD-kamerás próbálkozásokról, illetve Kereszty Zsolt legfrissebb észleléseiről, különös hangsúllyal az alig pár nappal korábban elkészített extragalaktikus nóva-felvételére (l. változós rovatunkat). Ezután Orbán Ádám dél-amerikai szellőket engedett szabadon előadásával, melyben az Európai Déli Obszervatóriumban (ESO) tett látogatás élményeit osztotta meg a hallgatósággal.

Az első szünetet követően Szatmáry Károly ismertette a 2002-es fizikai Nobel-díj díjazottjait és tevékenységük asztrofizikai jelentőségét. Emellett kitért a legújabb 1000 km feletti átmérőjű Kuiper-objektum, a Quaoar "viselt dolgaira" is. Ehhez kapcsolódott szorosan Sárneczky Krisztián előadása a Naprendszer apró égitestjeinek újdonságaival. Kereszturi Ákos kicsit közelebbi témát, a Mars klimatikus változásainak egy lehetséges elméletét dolgozta fel. Előadásában összehasonlította a Föld és a Mars felszínét befolyásoló tényezőket, majd felvázolta a MEGAOUTFLOW (hirtelenjében "bazikifolyásként" magyarított)
elképzelés legfőbb pontjait.

A második szünet és a csoportkép elkészítése után Mészáros Szabolcs a Szaturnuszhoz küldött Cassini-szonda legfontosabb célkitüzéseit ismertette. Két
asztrofizikai előadás zárta a "tudományos szekciót". Váradi Mihály az M 56 gömbhalmaz, Gáspár András pedig az NGC 2126 nyílthalmaz CCD-fotometriai vizsgálatait mutatta be. Az M 56-ot a Sierra Nevadai Obszervatórium 1,5 m-es távcsövével, az NGC 2126-ot pedig a piszkés-tetői 60 cm-es Schmidt-távcsővel mérték, első sorban változócsillagok keresése céljából.

Találkozónk utolsó részében történt meg a formális őrségváltás a szegedi csoport élén. Kiss László ugyanis december elején megkezdi posztdoktori ösztöndíjas tanulmányait a Sydney-i Egyetemen (Ausztrália), így szükséges volt kijelölni a helyi csoport új vezetőjét. Kiss László javaslatára az összegyűltek Mészáros Szabolcsot és Székely Pétert fogadták el kéttagú vezetésként, akik jövő év elejétől tovább viszik a keddi összejövetelek lebonyolítását.


Két előadással nyugtáztuk a találkozó személyi döntéseit. Először Mizser Attila számolt be az elmúlt egy év hazai csillagászati történéseiről (távcsőfejlesztések, csillagvizsgáló-átadások, táborok és szakmai találkozók), majd Kiss László vetítette le nyári nyugat-európai tanulmányútján készült diáit.


Találkozóink történetében a leghosszabb nappali programot ülték végig hősiesen a látogatók, akik az ország több pontjáról érkeztek (valójában többen érkeztek Szegeden kívülről, mint Szegedről, ketten még Vajdaságból is jöttek). Mindez megerősítette azt a véleményt, hogy az őszi szegedi "mítingekre" továbbra is szükség van. A leköszönő csoportvezető ezúton is szeretné megköszönni mindenkinek az elmúlt években nyújtott támogatást és segítséget, és sok sikert kíván az új vezetésnek.


Kiss László

A találkozó képei (138 db kép)