2004


A 2004-es évi találkozó


    A Szegedi Helyi Csoport 2004-es évi találkozójának újra a Szegedi Csillagvizsgáló adott helyet. A reggel 8 órától tartó szendvicskészítés után a találkozó délelőtt 10 órakor vette kezdetét, melyet végülis 20 perc késéssel sikerült megvalósítanunk, ezt az időeltolódást az előadások során azonban tartani tudtuk.

    Legelőször Mészáros Szabolcs tekintette át röviden az SZHCS 2004-es évi működését, beszámolt az évközbeni programokról, illetve a csoport új honlapjáról. Az első tényleges szakmai előadást Szatmáry Károly tartotta, aki a jövő 20-30 méteres távcsöveinek terveit tekintette át. Előadása elején beszélt a múlt távcsöveiről, majd arról az ugrásszerű fejlődésről, mely a 20. századot jellemezte. Ezek után rátért a jövő óriás távcsöveinek részletezésére, melyet a 100 méteres OWL távcső tervei zártak le. A második előadás szakmai helyett inkább utibeszámoló volt, Szabó Gyula gazdagon illusztrált képanyagon keresztül mutatta be princetoni utazását.

    Ezután  következett a szünet, amikor is elkészült a csoportkép. A 15 perces pihenő után jött a nap leghosszabb egybefüggő előadássorozata, melyet Szalai Tamás tartott, aki az utóbbi évek legfényesebb szupernóvájáról az SN2004dj-ről beszélt, majd a szupernóvákról általában, a felfedezésről, majd az SN progenitora körül kialakult vitáról beszélt. Utána következett Sárneczky Krisztián, aki 2004 legfényesebb üstököseit vette sorba és elemezte ki azokat. A második előadássorozatot Keresztúri Ákos zárta, aki egy szakmai előadást ötvözött egy utibeszámolóval, amikor a Marson való életet szimuláló programon való részvételéről mesélt.

    Délben egy hosszabb szünet következett, ahol a jól megszokott asztrobazárban nézelődhettek a résztvevők, ahol MCSE kiadványokat lehetett beszerezni. Az ebéd után Mizser Attila beszélt a Vénusz-átvonulásról, illetve annak országszerte való bemutatásáról, legvégül ismét egy utibeszámoló jött:  Mészáros Szabolcs mesélt  ausztráliai élményeiről. Az előadások vége után fél órával Tepliczky István tartott még egy improvizatív képbemutatót, mely során a laptopján lévő képek jelentős hányadát végignéztük.

     A szünetekben Herschel-prizmával észleltük a Napot, de csak sajnos felhőlyukakon át. Az időnk kellemes meleg volt, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a hangulat a már megszokott mértéket idén is elérte. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített a találkozó megszervezésében és remélem egy év múlva újra találkozunk!


Mészáros Szabolcs
(Székely Péter)A találkozó képei (51 db)  (Mészáros Szabolcs)