2005


A 2005-ös évi találkozó


   Idén sem sikerült időben beszerezni a környéken lakó amatőrök címlistáját, ezért főként az elektronikus "megszólításra" összpontosítottunk. Ennek következtében sok egyetemi hallgató jelent meg, de sajnos a "régivágású" társak közül kevesebben tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt. Jövőre mindenképpen szeretnénk előre, jóidőben hagyományos meghívót kiküldve megkeresni térségünk amatőrjeit.

Reggel 8-kor kezdtünk a szendvicsek készítésébe és a terep rendezésébe. 9 körül már elkezdtek szállingózni az érdeklődők, de még 10 órakor is elkeserítően kevesen voltunk. Szerencsére a szokásos "színházi tízperc" elteltével sikerült feltölteni a termet hallgatósággal. A részvevők listáján a füzetben 30-egynéhány név szerepel, összességében úgy 40-en lehettünk.

Elsőként a csoportvezető beszélt pár mondatban az SZHCS elmúlt egy évében történtekről, tervezett jövőnkről, elképzeléseinkről. Utána Asztalos Tibor emelkedett szólásra és remek előadásában ismertette mórahalmi bázisunk történetét.
Kereszturi Ákos sajnálatos megbetegedése következtében Sárneczky Krisztián kapott szót két előadás erejéig, először a Deep Impact szonda "üstökös-karamboljának" érdekfeszítő történetét elevenítette fel, majd a Magyarok a Naprendszerben című könyv néhány emlékezetes anekdotáját idézte fel diavetítéssel egybekötve.

Ezután félórás ebédszünetet tartottunk, megrohanva a szendvicses asztalokat. Innivaló gyanánt idén a szűkösebb költségvetésnek betudhatóan ásványvíz és szörp szolgált. Ekkor készült Tepi jóvoltából a csoportkép(sorozat) is, amely remélhetőleg rövidesen felkerül honlapunkra más, ekkor készült fényképpel egyetemben.

Ebéd után Szalai Tamás III. éves csillagász hallgató mutatta be a sejtelmes, Kapcsolat címmel beharangozott előadását, amelyben a más, idegen civilizációkkal történő kapcsolatfelvétel lehetőségeit boncolgatta. Őt Székely Péter követte a Naprendszer külső tartományainak felderítését, a 10. bolygó problémáját taglaló előadásával. A blokkot Szabó Gyula zárta, aki az M38/NGC 1907 kölcsönható nyílthalmazokról beszélt, illetve képekkel illusztrálta Bostoni és Baltimori tartózkodását.

Ekkor ismét kivonultunk a kertbe a maradék szendvicsek "kivégzésére". Szerencsénkre rendkívül szép idő volt, így Bucsi Gábor tagtársunk H-alfa szűrőjét felszerelhettük a Telemátorra és megnézhettük a Napot. Bár minimum felé cammogva kevés folt mutatkozott Napunk felszínén, ilyen hullámhossz tartományban vizsgálva központi csillagunkat, az mindig emlékezetes élmény marad.

A szünet után Hegedűs Tibor külföldi útja miatt Kiss Zoltán mutatta be a bajaiak nagyszabású műszerfejlesztési projektjét, az új robottávcsöveket és detektorokat, valamint az ezekhez kapcsolódó újabb lehetőségeket, pl. időjárás monitorozása, akár interneten keresztül is. A műszerek után "szoftveres" előadás következett, Balogh Gábor zenés diavetítés keretében adott körképet a szegedi amatőrök által végzett megfigyelési munkáról, rengeteg szép kép bemutatásával. Legvégül Tepliczky István fényképes, gazdag anyagú beszámolója következett a spanyolországi gyűrűs napfogyatkozásról. Csodás képei segítségével az itthon maradottak is részesülhettek eme pompás égi jelenség csodájában.

Kb. délután fél 5-kor értek véget az előadások, ekkor néhány autóval felkerestük a mórahalmi bázist, bemutatva azt az érdeklődőknek. Sajnos délutántól egyre több felhő gyülekezett felettünk, így sajnos most sem zártuk méltó módon, távcsöves megfigyelésekkel az eseményt.

                                                                                                                                                                                                (spe)

Asztalos Tibor Mórahalmon készített képei

A találkozóról Gárgyán Gabriella által készített felvételek

Tepliczky István által készített képek