2006


A 2006-os évi találkozó

Magyar Csillagászati Egyesület, Szegedi Helyi Csoport Őszi találkozó
2006. október 14., szombat, 10h óra

Az idei alkalom immáron a 13. volt a szegedi találkozók sorában. Ebben az évben igyekeztünk bőségesebb programot ősszeállítani annak érdekében, hogy a távolról idesereglett amatőrtársaink se érezzék azt, hogy csupán néhány előadás kedvéért fáradtak annyit. A nap ennek megfelelően hosszúra sikeredett, este fél hét után zártuk az előadások sorát, amit rögtön távcsöves észlelés követett.

De haladjunk időrendi sorrendben. Legelőször dr. Szatmáry Károly tartott alapos kitekintést a csillagászat minden túlzás nélkül rohamosan fejlődő ágára Újdonságok az exobolygók területén címmel. Ezután Székely Péter Tényleg kerek egy gömbhalmaz? cím alatt számolt be idén nyáron Ausztráliában, multi objektum spektroszkópia területen végzett munkájáról. Ezt dr. Szabó Gyula: Képfeldolgozási konferencián Dubrovnikban című beszámolója követte hangulatos adriai felvételekkel tűzdelve.

Mivel delet kongattak a Dóm tornyai (és némely gyomor is) az ebédszünet következett bő félórában, amely során a reggel elkészített szendvicsek sorsa pecsételődött meg, valamint megtekintettük a felújított 40 cm-es főműszerünket. A szünetet követően Szalai Tamás IV. éves csillagász hallgató mutatta be külföldön elért eredményeit Bostonban jó magyar csillagásznak lenni című előadásában. Őt dr. Hegedűs Tibor követte, aki a bajai robottávcső, a BART első eredményeit prezentálta vidám hangulatú előadásában. Ezután Kereszturi Ákos a Naprendszer viselt dolgairól beszélt és mutatott látványos képeket és még látványosabb videókat.

Ezután ismét tartottunk egy rövid szünetet, amely alatt a maradék élelmiszer készletre mértünk megsemmisítő csapásokat valamint Mizser Attila "MCSE-butikjában" vásárolhattunk csillagászati kiadványokat. Emellett Herschel-prizmával vizslattuk a Nap felszínét foltok után kutatva - nem sok sikerrel... A szünet után egy "monstre" blokk következett, melynek az elején két ötödéves szegedi csillagászhallgató mutatta be eredményeit a laikus, de értő közönségnek. Előszőr Takáts Katalin Csillaghalál egy extragalaxisban címmel tartott a szupernóvákról előadást majd őt követte Csorvási Róbert Madarat tolláról, csillagot foltjáról című előadása a foltos csillagokról.

Ezután "könnyedebb" témákra váltottunk. Dr. Asztalos Tibor: Változócsillag észlelési segédlet című prezentációja során az általa kifejlesztett Excel alapú nagyon hasznosnak tűnő alkalmazást ismertette. Az SZHCS tagok által az elmúlt évben végzett megfigyeléseket és asztrofotókat tálalta a hallgatóság elé Balogh Gábor és Sánta Gábor Asztrofotóink az elmúlt egy évből címmel. A program zárófejezete ezután következett Tepliczky István által, aki Napfogyis kalandtúráink cím alatt idén tavasszal történt közel-keleti útjuk alatt felgyűlt bőséges képanyaggal kápráztatta el a jelenlévőket.

Mivel erősen sötétedett, úgy döntöttünk, hogy csak néhányunk tér haza egy rövid felfrissülés erejéig (és meleg ruhákért), a többiek felkészülnek az észlelésre az obszervatórium 40 centiméteres frissen felújított távcsövével. A távcsövet főként Csák Balázs kezelte és készítette egymás után a látványos felvételeket, köszönet illeti érte. Remélhetőleg hamarosan be tudjuk mutatni a feldolgozott felvételeket! A műszerparkot a 20 cm-es Newton valamint 20x90 és 10x50 binoklik egészítették ki.

Összefoglalva a történteket: reméljük ismét sikeres találkozót tartottunk, amihez a pompás késő őszi idő is hozzájárult. A vendégkönyvben 38 név szerepelt, bár nem mindenki írta be magát. Jövőre újra, ugyanitt!

Székely Péter
  
Sebők László által készített felvételek